6698 sayılı kanun gerekçesi

6698 sayılı kanunun amacı nedir?

Bu hükme göre amaç, kişisel verilerin işlenmesinde başta özel hayatın gizliliği olmak üzere kişilerin temel hak ve özgürlüklerini korumak ve kişisel verileri işleyen gerçek ve tüzel kişilerin yükümlülükleri ile uyacakları usul ve esasları düzenlemektir.

Aydınlatma yükümlülüğü hangi şekilde yerine getirilebilir?

Tebliğin 5. maddesine göre veri sorumlusu ya da yetkilendirdiği kiĢi tarafından aydınlatma yükümlülüğü; sözlü, yazılı, ses kaydı, çağrı merkezi gibi fiziksel veya elektronik ortamlar kullanılmak suretiyle yerine getirilebilmektedir.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca kişisel veri tanımı nedir?

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) uyarınca, kimliği belirli veya belirlenebilir gerçek kişiye ilişkin her türlü bilgi kişisel veridir (“Kişisel Veri”).

6698 sayılı Kanun kimleri kapsıyor?

Madde 2 – (1) Bu Kanun hükümleri, kişisel verileri işlenen gerçek kişiler 1. ile bu verileri tamamen veya kısmen otomatik olan 2. ya da herhangi bir veri kayıt sisteminin parçası olmak kaydıyla otomatik olmayan yollarla işleyen gerçek ve tüzel kişiler hakkında uygulanır.

6698 sayılı kişisel verilerin Korunması Kanununa göre kişisel verilere ilişkin suçlar bakımından Türk Ceza Kanununun hangi hükümleri uygulanır?

MADDE 17- (1) Kişisel verilere ilişkin suçlar bakımından 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 135 ila 140 ıncı madde hükümleri uygulanır.

Kişisel verilerin aktarılması hangi şartlara bağlıdır?

İlgili kişinin kendisi tarafından alenileştirilmiş olması. Bir hakkın tesisi, kullanılması veya korunması için veri aktarımının zorunlu olması. İlgili kişinin temel hak ve özgürlüklerine zarar vermemek kaydıyla, veri sorumlusunun meşru menfaatleri için veri işlenmesinin zorunlu olması.

Hangi veriler kişisel veridir?

İsim, telefon numarası, motorlu taşıt plakası, sosyal güvenlik numarası, pasaport numarası, özgeçmiş, resim, görüntü ve ses kayıtları, parmak izleri, genetik bilgiler gibi veriler dolaylı da olsa kişiyi belirlenebilir kılabilme özellikleri nedeniyle kişisel verilerdir.