Dünyanın en iyi cevizi nerede yetişir

Malatya'nın Hekimhan Kaymakamlığı, ilçede yetişen ve iç oranı yüzde 78'lere varan ''Hekimhan cevizi''nin dünyanın en iyi cevizi olduğunu kanıtlamak için proje başlattı.18 Oct 2010

Türkiyenin en iyi cevizi nerede yetişir?

Türkiye genelinde pek çok şehirde ceviz yetiştirilir. Özellikle de genele bakıldığında en fazla ceviz Kahramanmaraş ilinde yetiştirilir. Kahramanmaraş ilinde yılda ortalama 25- 30 ton aralığında ceviz toplanmaktadır. Bunun yanı sıra ceviz en çok Güneydoğu Bölgesi'nde yetişir.

Cevizin anavatanı neresi?

Juglans cinsi içerisinde günümüzde özellikleri belirlenen 18 türden en önemlisi ve üstün meyve kalitesi ile ceviz denildiğinde ilk akla gelen, “Anadolu cevizi”, “İran cevizi” ve “İngiliz cevizi” olarak da adlandırılan J. regia'dır. Cevizin anavatanı, bazılarına göre İran'ın Ghilan bölgesi, bazılarına göre ise Çin'dir.

En iyi ceviz türü hangisi?

Chandler ceviz fidanı günümüzde dünyanın en verimli ceviz fidanı türü olarak bilinmektedir. Amerikan cevizi ya da halk arasında Çetnır ceviz fidanı olarak da bilinir.

Dünyada en çok ceviz nerede yetişir?

Çin, 2018 yılı toplam dünya ceviz üretiminin yüzde 43.3'ünü gerçekleştirdi. Çin'den sonra ceviz üretiminde yüzde 16.7 pay ile İran, yüzde 11.2 ile Amerika Birleşik Devletleri geliyor. Amerika'nın ceviz üretimi yaklaşık 620 bin ton.

Chandler ceviz nerenin?

Chandler ceviz fidanı oldukça verimli bir çeşittir. Doğru koşullar sağladığında çok yüksek verim alınabilecek bir türdür. Amerikan menşeli bu ceviz fidanı sıcağa ve soğuğa en dayanıklı ceviz türüdür. İyi bakıldığında salkımlar halinde ceviz veren bir aşılı ceviz fidanı türüdür.

Cevizin kalitesi nasıl anlaşılır?

Büzülme (su kaybetme gibi) az veya hiç olmamalı, kabuk ince ve kolay kırılabilir olmalı ve iç kabuktan kolayca ayrılabilmelidir. -Koyu renk ve kolay dağılan, iç kısmı yok denecek kadar az, büzüşme (kuruma, içi yoksa) ceviz düşük kalitede ve çok beklemiş cevizdir, tüketilmemesi tavsiye edilir.

Ceviz ilk nerede bulundu?

Yabani formdaki ceviz türleri dünyanın birçok yerinde yayılma alanı bulmuştur. Ancak, cevizin anavatanı, bazılarına göre İran'ın Ghilan bölgesi, bazılarına göre ise Çin'dir.