Erken yumurtalık yetmezliği

Erken yumurtalık yetmezliği kadınlarda 40 yaşından önce yumurtalık fonksiyonlarının bozulması olarak açıklanıyor. Bir tür erken menopoz olarak da adlandırılan bu durumda doğurganlık hormonlarının dengesi bozulur, adet döngüsü durabilir ve sonuç olarak doğal yollarla gebe kalmak imkansız hale gelebiliyor.

Erken yumurta yetmezliği neden olur?

Birçok kadında erken yumurtalık yetmezliğinin sebebi belirsizdir. Bazı ailelerde daha sık görülebilir. Özellikle tiroit bezini etkileyen bağışıklık hastalıklarıyla ilintili olabilir. Bir takım genetik hastalıkları sonucu ortaya çıkabilir (Turner sendromu veya Fragile X sendromu gibi).

Erken over yetmezliği nedir?

Erken yumurtalık yetmezliği temel olarak bir kadının 40 yaşından önceki bir dönemde yumurtalık fonksiyonlarının bozulması, buna bağlı olarak adet görememesi, gonadotropin ve östrojen hormonu seviyelerinin düşmesi şeklinde gelişen bir hastalıktır. Dolayısıyla bir tür erken menopoz olarak da tabir edilebilir.

Yumurtalık yetmezliği için ne yapılır?

Yumurtalık yetmezliğinin tedavisi genelde östrojen eksikliğine yönelik yapılır. Östrojenin yerine konmasıyla kemik erimesi önlenir ve vajinal kuruluk, sıcak basması gibi şikayetler azaltılır. Beraberinde progesteron da verilerek vücudun doğal dengesi korunmaya çalışılır.

Over yetmezligi nedir?

Prematür overyan yetmezlik (POF) 40 yaşından önce over fonksiyonlarının bozulmasına ikincil gelişen amenore ve yükselmiş gonadotropin düzeyi ve neticesinde gelişen kan östrojen düzeylerinde düşme ve bu durumun yol açtığı fizyolojik ve psikolojik problemler ile karakterize bir tablodur.

Erken menopozda yumurtlama olur mu?

Dr. Ümit Zeteroğlu, “Erken menopoz evresine giren kadınlara yumurtlama, üreme ya da tüp bebek tedavisi uygulanarak hamilelik elde edilebilir” dedi.

Yumurtalıkların sağlıklı olduğu nasıl anlaşılır?

Peki yumurtalıkların sağlıklı olup olmadığı nasıl anlaşılır? … Sağlıklı yumurtalıklara sahip kadınların ise; adet döngüsü düzenlidir. Adet dönemlerinde açık renkli ve kokusuz vajinal akıntısı olur. Bunun dışında da yumurtalıkları sağlıklı olan kadınlar daha iyi östrojen hormonu üretir.

Erken menopoz geri döndürülebilir mi?

Erken yaşta ortaya çıkmış menopoz olgularında (özellikle otoimmun tipte olanlarda) kendiliğinden geri dönüş veya tedaviyle geri dönüş mümkün olabilmektedir. Bunun yanında son yıllarda DHEA adı verilen tedaviler ile erken menopoza giren kadınların bir kısmında geri dönüş olabilmektedir.