Franchising sistemi nedir

Franchising sistemi, bir imtiyaz verme sistemidir. Bir ürün veya hizmetin imtiyaz hakkına sahip olan tarafın belli şartlar ve sınırlamalar dahilinde biri veya bir firmaya bu hakları vermesiyle doğan iş ilişkilerinin bütünüdür.

Franchising sistem ne demek?

Franchising, bir markanın imtiyaz sahibi, belli şartlar dahilinde işin yönetim ve yürütülmesine ilişkin destek sağlayarak, belirli bir maddi bedel karşılığında, bağımsız yatırımcılara markasını kullandırabilir. Bu iş ilişkisine “franchising franchise)” denir.

Franchising sisteminin temel özellikleri nelerdir?

Franchise (veya franchising), bir sistem ve markanın imtiyaz hakkı sahibinin, belirli süre, koşul ve sınırlar içinde, işin yönetim ve organizasyonuna ilişkin sürekli disiplin ve destek sağlayarak, belirli bir bedel karşılığında, bağımsız yatırımcılara sistem ve markasını kullandırmasına dayanan, uzun vadeli ve sürekli …

Franchising Nedir amaçları nelerdir?

Franchising'de ürün ve hizmetleri denenmiş ve markalaşmış bir üreticinin bir diğer üretici ya da tacire mallarını bir belirli bir il, ilçe, bölge veya ülke de üretme ya da pazarlama hakkını veren bir ticari ilişki türüdür. Birbirinden bağımsız iki taraf arasında meydana getirilen sözleşmesel bir ilişkidir.

Franchising sisteminin diğer adı nedir?

Franchising franchise de denilen franchising, belirli bir ücret ve şartlar kapsamında bir markanın ayrıcalıklı olarak adını kullanabilir bu işi kendi başlarına çalışan yatırımcılara sunmasıdır. Franchise kelimesinin Türkçe karşıtı “imtiyazdır”. … Ülkemize ise franchise sistemi 1980 yılından sonra girmiştir.

Franchise nedir örnek?

Bu sistemin uygulandığı örnekler özellikle oteller, restoranlar, perakende satış mağazaları, kiralama ve danışmanlık hizmetleri veren firmalardır. İşletme sistemi franchising sözleşmesinde yer alan 4 temel unsur bulunur. … Sözleşme boyunca franchisor, franchisee'ye belirli yardım ve hizmetlerde bulunur.

Franchise alana ne denir?

Franchise alan (franchisee) Sistemin ve markanın belli bir satış-hizmet noktası ve/veya bölgesi için haklarını anlaşma ile alarak uygulayan bağımsız yatırımcıdır.

Franchise temel sorumlulukları nelerdir?

Franchise alan, franchise verenin marka standartlarını ve kalitesini sağlayabilmek için gerekli eğitimleri almakla ve teknik altyapıyı oluşturmakla yükümlüdür. Bu yükümlülükleri yerine getirirken gerek masrafları, gerekse ticari riskleri, kısacası tüm ticari sorumluluğu franchise alan üstlenmektedir.