Inek doğum anı

Ineğin doğum belirtileri nelerdir?

Deri ısısı yükselir. Karın duvarı ve açlık çukurluğu gerilir. Dışkılama görülür. Kasılmalar kesilince hayvan tekrar sakinleşir ve hatta yiyecek arar.Her ağrı bir kaç saniyeden 2-3 dk'ya kadar sürer. 5-10-15 dakikalık aralıklarla birbirinden ayrılır.

İnek doğumu nasıl yapılır?

Doğum yapmış olan ineğin vücudu terli olduğundan, havlu, bez, çuval yada kuru ot yardımı ile kurulanmalıdır. Gerekli durumlarda hayvanın üstü bir örtü ile örtülmelidir. İnekler, doğumu izleyen ilk 8-10 gün soğuktan ve hava cereyanından korunmalıdır. Ahırlarda karşılıklı kapı ve pencereler açık bırakılmamalıdır.

İnek ikiz doğum kaç saat arayla doğurur?

– Bilecik'te bir inek 12 saat arayla 2 sağlıklı buzağı doğururken, sahibi ilk defa böyle bir şeyle karşılaştığını söyledi. Bilecik'in Yenipazar ilçesine bağlı Danışment köyünde Brown Swiss Montofon cinsi inek 12 saat arayla ikiz buzağı doğurdu.

İnek doğum yaptıktan sonra ne yapılmalı?

Doğumdan Sonra Ananın Bakım ve Beslenmesi

  1. Doğum yapmış ineklerin vücutları üzerine yapılacak kuru masajlar çok faydalıdır, böylece hayvanın teri giderilmiş, hayvan sakinleşmiş olur. …
  2. İneğin doğumu takiben hemen sağılması sonun düşmesine engel olabileceği gibi, aynı zamanda doğum felcine (Süt humması) neden olabilir.

Inek doğumu kaç gün gecikir?

İneklerde gebelik normal olarak 270-280 gün sürer. Doğum, 3-5 gün erken veya geç olabilir. Doğum tarihi yaklaşan inek, işletme şartları elverişli ise ayrı bir doğum bölmesine alınmalıdır. Eğer bu sağlanamıyorsa, hayvanın bulunduğu bölme temizlenir.

İneklerde doğum ne zaman başlar?

Doğum aralığı, ilk doğumunu yapan düvelerde 13 ay, ineklerde ise 12 ay olmalıdır. Bu aralık 13-14 aya uzadığı zaman verimde kayıplar başlamaktadır. Bir sürüde ortalama her buzağı için en fazla 2 tohumlama olmalıdır. Döl verimi normal bir inek tohumlandıktan yaklaşık 280 gün sonra bir yavru verir.

İneklerde doğuma ne zaman müdahale edilir?

Doğumdan sonraki 1-2 saat içinde yavru zarları dediğimiz eşi düşer. Doğumdan sonra en geç 24 saat içerisinde yavru zarlarını düşürmeyen hayvanlara Veteriner Hekim tarafından müdahale edilerek yavru zarları alınmalıdır.