Iç kuvvetler ppt

Iç kuvvetler nelerdir?

Gücünü ve enerjisini yerin derinliklerindeki mağmadan alan ve yerşekillerinin oluşumunda olumlu etkiler yapan kuvvetlere iç kuvvetler denir. Bu kuvvetler Orojenez (dağ oluşumu), Epirojenez (kıta oluşumu), volkanizma ve depremlerdir (seizma).

Türkiye’de iç kuvvetler nelerdir?

Bu yeryüzü şekillerinden volkan konilerine Doğu Anadolu'da yer alan Nemrut, Tendürek, Süphan, Büyük ve Küçük Ağrı dağları ile İç Anadolu'da yer alan Erciyes, Melendiz, Hasan dağları, Karadağ ve Karacadağ örnek verilebilir.

Iç kuvvetler ve iç olaylar neye denir?

kaynağını yerin kısımlarından alan kuvvetlere iç kuvvetler denir. iç kuvvetleri oluşturan olaylar, mantodaki konveksiyonel akımlardan doğmaktadır. iç kuvvetler epirojenez, orojenez, volkanizma ve deprem olmak üzere dört grupta incelenir.

Volkanizma nedir coğrafya hocası?

Yer'in derinliklerinde bulunan magmanın, yer kabuğundaki zayıf kısımlardan (çatlak, kırık vs.) yeryüzüne çıkmasına volkanizma denir. Magmanın yer kabuğunun derinliklerindeki çatlaklardan yüzeye doğru olan hareketi sırasında lavların bir bölümü yüzey çıkamaz.

Iç kuvvetler kaça ayrılır?

İç kuvvetlerin yerkabuğunda oluşturduğu değişiklikler; türüne, biçimine ve sonuçlarına göre 5 grupta toplanabilir: (1)orojenez, (2)epirojenez, (3)faylanmalar, (4)volkanizma ve (5)depremler (Erinç, 2000).

Deniz ilerlemesi hangi iç kuvvet?

Epirojenez yer yüzünü en uzun sürede şekillendiren kuvvettir. Epirojenez sonucunda; 1)Jeoantiklinal (Kıta) ve jeosenklinal (okyanus) meydana gelir. 2)Deniz ilerlemesi (Transgrasyon) ve deniz gerilemesi (Regrasyon) meydana gelir.

Kaç tane iç kuvvet vardır?

İç kuvvetlerin; epirojenez, orojenez, volkanizma ve depremler olarak sayılması mümkündür.