Işın tedavisinin hamilelere etkisi

Radyoterapi hamilelere zararlı mı?

Hasta radyoterapi odasından çıktığında, diğer insanlardan hiçbir farkı yoktur. Hastanın günlük yaşamında ailesi ile, arkadaşları ile, küçük çocuklarla ve hatta hamile birisiyle bile bir arada olması diğer insanlar için hiçbir radyasyon riski taşımaz.

Işın tedavisi kaçıncı evrede yapılır?

Radyoterapi (ışın tedavisi) toplumdaki yaygın inanışın aksine sadece hastalığın son aşamalarında, hastanın şikayetlerini gidermek amacıyla kullanılmaz. Radyoterapi, akla gelebilecek hemen tüm organ tümörlerinin en erken evrelerinden en son aşamalarına kadar yeri olan, etkili bir tedavi yöntemidir.

Işın tedavisi başkasına zarar verir mi?

Dıştan radyasyon tedavisi veya brakiterapi de dahil olmak üzere geçici olan herhangi bir radyasyon terapisi, aile üyeleri için risk oluşturmaz. Bu ışın tedavisi türleri için, hastalar sadece aktif tedavi sırasında radyasyona maruz kalırlar ve hastanın vücudundan dışarıya radyasyon yayılmaz.

Işın tedavisinin yan etkileri nelerdir?

Radyoterapi tedavisinin uygulandığı bölgede cilt dokusunda bazı yan etkiler gelişebilir. Bu yan etkiler üzerine basmakla solan hafif kızarıklıklarla başlar (güneş yanığı gibi) ve sulu, açık yaralara kadar gidebilir. Kimi durumlarda diş çürümelerine neden olabilir. Ağız içinde yaralara neden olabilir.

Radyoterapi gören hastalar radyasyon yayar mı?

Sağlam, "Radyoterapi sırasında vücutta radyasyon birikmez. Bu nedenle hastalar radyoaktif değildir, yani ışın yaymaz. Nükleer tıp bölümü tarafından kullanılan PET/BT, sintigrafi gibi tetkiklerde ve radyoaktif iyot tedavilerinde, vücutta radyasyon birikir ve bunların uygulandığı kişiler ışın yayar.

Radyasyonu vücuttan atmak için ne yapmalı?

Vücuttaki radyasyonu atmak için üzüm, çilek, böğürtlen ve portakal gibi meyvelerin tüketilmesi gerekmektedir. En fazla bilinen ve en çok etkisi olan sarımsak ve soğan da doğal antibiyotik olması sebebiyle tüketilmelidir. Kaktüslerin de radyasyondan koruyucu özelliklere sahip oldukları bilinmektedir.

Işın tedavisi bitince ne yapılır?

Tedavi bitince radyasyon otomatik olarak kapanacaktır. İhtiyaç olan herhangi bir zamanda da kapatılabilir. Birçok tedavi farklı açılardan uygulama için cihazın hareket etmesini gerektirir. Bunu sağlamak için terapistiniz sık sık odaya gelecektir.