Kök ur nematodu mücadelesi

Fide dikimi öncesinde, yazın sıcak ve kurak aylarında toprağın 15 gün ara ile 30- 40 cm derinlikte en az 2 kere alt üst edilerek işlenmesi, nematod popülasyonunu azaltmaktadır. Üretim sezonu sonunda nematoda duyarlı bitkilerin toprakta bırakılmayıp sökülerek imha edilmesi gerekmektedir.

Nematod mücadelesi nasıl yapılır?

Fiziksel mücadele: Genel nematod savaşı yöntemlerinden biri olan su buharı veya sıcak su ile toprakta veya bitki üreme materyalinde nematodların öldürülmesi, çok masraflı olmalarından dolayı kullanılamazlar. Kimyasal mücadele: Kök-ur nematodlarına karşı kimyasal savaş en fazla başvurulan yöntemdir.

Nematod hastalığına ne iyi gelir?

NEMATOD için iyi bir mücadele yöntemi olarak mikro ve makro besinlerle formüle edilmiş organik asitler ve türevleri kullanılmalıdır. Doğru bir organik asit türevi, doğru bir mikro ve makro besin kaynakları ile harmanlandığında nematodla mücadelede savaşı kazanabilirsiniz.

Nematod ilacı nasıl kullanılır?

Belli alana gidecek ürün miktarı hesaplanarak suya karıştırılır ve süzgeçli kova ile toprağa verilir. Arkasından rotavatör veya diğer işleme aletleri ile toprağa karıştırılır. Sulanarak ilacın 15-20 cm toprağa nüfuz etmesi sağlanır.

Kök ur nematodları hangi nematod grubunda yer alır?

2. Yarı iç parazit nematodlar (Yarı-endoparazit nematodlar): Bu gruba giren nematodlar, başlarını bitkilerin kök ve kökcüklerinin içine sokmak suretiyle beslenirler ve yaşamlarını sürdürürler.

Nematodların bitki korumadaki önemi nedir?

Kök ur nematodları bitki köklerinde endoparazitik olarak yaşarlar. Bitkilerin köklerinde irili ufaklı urlar oluştururlar. Bitkilerin iletim dokularını bozarak topraktan su ve besin alimini engellerler. … Kök ur nematodları toprak si- caklığı ve nem koşulları uygun olduğunda 3-8 haftada yeni nesil verirler.

Nematod hangi bitkilere zarar verir?

Bütün dünyada en yaygın ve en fazla zararlı olanları şu dört tür: M. javanica, M. arenaria, M. incognita, and M. hapla.. İngilizcede bunlara root-knot nematodes derler. Yani kök düğüm menatodu. Tahıllar, sebzeler, meyve ağaçları, çimler, süs bitkileri.. Her alanda zararları büyük.

Nematod insana bulaşır mı?

Helmintler içerisinde Nematodlar önemli bir grubu oluşturmaktadır. Bunlar evcil hayvanlar ve insanlarda son konak veya ara konak olarak yerleşip paraziter bir yaşam tarzı göstermektedir. Hayvandan hayvana bulaşma söz konusu olduğu gibi bazı türlerde hayvanlardan insanlara geçiş de görülebilmektedir.