Mavi dil hastalığı nedir

Mavi Dil hastalığına ne sebep olur?

Mavi Dil hastalığı kan emen sineklerle bulaşan sığırların yanı sıra diğer geviş getirenlerde de görülen viral enfeksiyöz bir hastalıktır. Ülkemizde “ihbarı mecburi hastalıklar” kategorisindedir. Mavi Dil virüsü bugüne kadar insanda izole edilmemiş olup zoonoz bir hastalık değildir.

Mavi dil hastalığının belirtileri nelerdir?

  • Yüksek ateş.
  • Fazla miktarda tükrük salgısı ve salya akıntısı,
  • Önce şeffaf seröz sonra irinli mukoprulent burun akıntısı,
  • Solunum güçlüğü ve kesik kesik nefes alma,
  • Ağız, dudaklar, yüz, göz kapakları ve kulaklarda ödeme doğru gelişen hiperemi ve konjesyon.
  • Ağız mukozasında ülserasyon ve nekrozlar,

Mavi Dil bulaşıcı mı?

Hasta boğaların spermalarıyla da virüs sağlıklı ineklere bulaşabilmektedir ki bulaşmada dikkat edilmesi gereken önemli yollardan biridir. Sığırlar belirgin bir hastalık belirtisi göstermeksizin virüsü kanlarında taşırlar ve hastalığın koyunlara bulaşmasında önemli rol oynarlar.

Hayvanlarda mavi dil hastalığı insanlara bulaşır mı?

Mavi dil hastalığı insanlara bulaşmıyor, yalnızca sığır, koyun, keçi ve deve gibi evcil hayvanlar ile bazı yabani gevişgetirenlerde görülüyor. Hastalığa yol açan patojen Reoviridae ailesinin Orbivirus cinsinden olup Bluetongue virüsü olarak isimlendirilir.

Mavi dil hastalığı öldürür mü?

Deride kırmızılıklar, yapağıda kırılma dökülme , Genç hayvanlarda ishal ve bulguların görülmeye başlanmasından 2-8 gün sonra ölüm. Bazı durumlarda ölüm çok daha uzun zaman sonra görülebilir. Kuzularda ölüm oranı % 95 e varabilir.

Mavi dil hastalığı öldürücü mü?

Mavi dil virüsü (BTV) ile enfeksiyon, hayvanların büyük çoğunluğunda görülmez ancak enfekte koyun, geyik ve yabani geviş getirenlerin bir kısmında ölümcül hastalığa neden olabilir.

Dil hastalığı nedir neden olur?

Anemi dili gibi beslenmede sıkıntı yaratabilecek hastalıklarda ortaya çıkabilir. Dil hastalıklarının en yaygın nedenleri arasında diyet, kanser, çeşitli yaralanma ya da zedelenmeler, otoimmüm bozukluk, dilde meydana gelen çeşitli travmalar ve hormonlarda dengesizlikler yer almaktadır.