Plasenta previa hemşirelik bakımı

Plasenta previa olanlar ne yapmalı?

Eğer gebeliğinizin son dönemlerindeyseniz ve hala plasenta previa'nız varsa, doktorunuz sezaryen önerebilir. Plasentanız rahmin aşağı bölgelerindeyse, ama rahim boynunu kaplamıyorsa, normal doğum yapma olasılığınız vardır, ancak bunu doktorunuza danışmanız gerekir.

Plasenta previa nasıl tedavi edilir?

Plasenta previa için kesinleşmiş bir tedavi yöntemi yok. Kişiye ve duruma göre tedavi farklılık gösterebilir. Eğer kişinin kanamaları hafif oluyorsa istirahat edilmesi tavsiye edilir. Bu durumda cinsel ilişkiye girmemek, ağır ve yorucu hareketlerden kaçınmak kanamanın tekrarlamaması açısından oldukça önemlidir.

Plasenta previa belirtileri nelerdir?

Plasenta previanın temel belirtisi gebeliğin ikinci yarısında vajinadan gelen ve ağrısız seyreden kanamadır. Eğer gebeliğin ikinci ya da üçüncü ayında bir kanama olursa, mutlaka doktora başvurulmalıdır. Kanama bazen oldukça şiddetli olabilir. Bazı gebelerin kanamayla birlikte rahim kasılmaları da olabilir.

Ablasyo plasenta neden olur?

Bazı durumlar ise ablasyo riskinin artmasına neden olur. Bunlar arasında gestasyonel (gebeliğe bağlı) hipertansiyon, kronik hipertansiyon, preeklampsi (gebelik zehirlenmesi), çok sayıda doğum yapmış olmak, sigara kullanımı, kokain alışkanlığı ve şiddetli beslenme bozukluğu sayılabilir.

Plasenta previa olanlar nasıl yatmalı?

Ayrıca erken doğum tehdidi veya plasenta yetmezliğinin olduğu durumlarda, anne adayının gündüzleri de istirahat etmesi gerekebilir. Bu tip istirahatlerde anne adayının sol tarafının üzerine yatması önerilir.”

Plasenta previa ne zaman düzelir?

20. haftadan itibaren, rutin olarak yapılan ultrason muayenelerinde plasentanın yerleşimi takip edilir. 34. haftaya kadar plasentanın yer değiştirmesi mümkündür ancak 34. haftadan sonra hala rahim ağzına yakın gözlemlenen plasenta, artık yukarı çıkamayacaktır.

Bebeğin eşi doğumdan sonra ne yapılır?

Dursun, “Normal şartlarda bebeğin eşi (plasenta) vajinal doğumdan sonra 30 dk içinde kendiliğinden ayrılır, sezaryen sırasında da plasenta kolaylıkla doktor tarafından rahimden kolay bir manevra ile ayrılı ve rahim kasılarak kanamayı durdurur.