Yöremizdeki düğün adetleri

Düğün adetleri nelerdir?

Bu aşamalar: kız beğenme, kız isteme, nişan takma, düğün günü kesme ve düğün kurmadır. Düğün kurma; bayrak merasimi, bayrak dikme, bayrak kurbanı, çaba ya da kırkım, düğün eğlenceleri, kına yakma, damat tıraşı, gelin almadır.

Düğün bayrağına ne takılır?

Düğün başladığında bayrağın tepesine bir elma ile bir de tozak takılır. Tozak mümkünse tavus kuşu teleği veya ona benzer renkli telekler birleştirilerek yapılır. Şayet bulunmaz ise, tavuk ve güvercin teleklerinden boyanarak hazırlanır.

Kars’ta düğünler nasıl olur?

Gelin ve damadın bir sağdıcı bir solducu olur. Sağdıç ve solduçlar gelin ve damadın yakın arkadaşıdırlar hiçbir zaman gelin ve damadın yanından ayrılmazlar. Kars'ın bazı bölgeleri vardır ki gelin ve damat düğün önceki sağdıçların evinde kalırlar. Böyle yerlere örnek olarak Kars'ın Büyükboğatepe köyü verilebilir.

Türk düğünlerinde neler yapılır?

Damadın evinin önünden halay ve danslar yapılmaya başlanır ve gelin evinin önüne kadar sürer. Kız evine gelindiği zaman evin önünde davul, zurna eşliğinde kurban kesilir ve Karakucak güreşi yapılır. Ayrıca Adana düğünlerinde damada bir tatlı verilir ve tatlının içine de bir altın koyulur ve damadın bulunması istenir.

Geline kaç tane bilezik takılır?

Gelinin ailesinin kızlarına 2 veya 3 bilezik takması uygun görülüyor. Anne de baba da hayattaysa, iki kişi de birer bilezik takabiliyor. Damadın ailesinin ise geline takı seti ve 2 adet bilezik takması ideal olarak görülüyor.

Istemede geline ne takılır?

Hemen yanıtlayalım: Kız istemede geline damadın ailesinin takı seti takması yeterlidir. Takı seti yerine 2 ya da 3 altın bilezik takıldığı da görülür. Bu takıları damadın akrabaları değil, birinci derece yakını olan ailesi takar.

Düğün bayrağına neden elma takılır?

Düğünlerde asılan bayrak şan ve yeni kurulacak bir ocağın yeni bir yuvanın, geçmişine atasına saygının inanç ve inayetin simgesidir. Bayrak direğinin tepesine iki ucuda sivri olan bir çubuk bağlanır. Çubuğun bir ucuna soğan bir ucuna elma saplanır bu bereket getirmesi için yapılan bir Avşar Yörükleri geleneğidir.