Ön gereksinim programı

Ön Gereksinim Programı (OGP)

ISO tarafından gıda zinciri boyunca hijyenik bir ortam sağlamak için gerekli temel koşullar ve faaliyetler olarak tanımlanır. Bunlar, güvenli son ürünlerin üretimi ve taşınması ve insan tüketimi için güvenli gıda için uygundur.Apr 14, 2020

Operasyonel ön gereksinim programı ne demek?

Operasyonel Ön Gereksinim Programı (OGP): Olası gıda güvenlik tehlikelerini ve/veya üründe yada proses ortamında gıda güvenliği tehlikelerinin kontaminasyonu veya çoğalmasını kontrol altına almak için zorunlu olduğu tehlike analizleriyle tanımlanan ön gereksinim programı.

HACCP sisteminin ön çalışmaları nedir?

HACCP, yiyecek-içecek işletmelerinde besin güvenliğini sağlamada önleme odaklı kontroller sistemidir. … Ön koşul program ları, üretimin kontrol edilmesiyle doğrudan ilişk ili olmayan, ancak besin güvenliğine etki eden unsurların kontrol edilmesini sağlayan ve HACCP sistemini destekleyici temel uygula malardır.

O ÖGP nedir?

OÖGP; bir önemli gıda güvenliği tehlikesini önlemek veya kabul edilebilir bir düzeye düşürmek amacıyla uygulanan, faaliyet kriteri ve ölçme veya gözlem sayesinde prosesin ve/veya ürünün etkili şekilde kontrolünün sağlandığı kontrol tedbiridir.

HACCP ilkeleri nelerdir?

HACCP'İN TEMEL İLKELERİ

  • Tehlike analizinin yapılması
  • Kritik kontrol noktalarının belirlenmesi.
  • Kritik limitlerin oluşturulması
  • Kritik kontrol noktalarının izlenmesi için sistemin kurulması
  • Kontrol altında olmayan noktaların izlenmesi ve varsa düzeltici faaliyetlerin oluşturulması

Haccp nedir nasıl uygulanır?

HACCP, İngilizce Hazard Analysis and Critical Control Point – Tehlike Analizleri ve Kritik Kontrol Noktaları ifadesinin kısaltmasıdır. Sistem, ürün güvenliğini etkileyen tehlikelerin önceden belirlenmesi ve kontrol altına alınmasını sağlayan sistematik bir yaklaşımdır..

Gıda kontrol noktaları nelerdir?

Kontrol noktaları (CP); gıda maddelerinin üretiminde meydana gelen ve belirlenmiş olan bazı standartlardan sapma nedeniyle oluşacak hatanın halk sağlığı yönünden direkt bir risk oluşturmayacağı noktalardır.

HACCP programı nedir?

HACCP, Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları'nın İngilizce baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. HACCP, “Hazard Analysis Critical Control Points”, gıda güvenliği risklerinin yönetimini ve tehlikelerin ortadan kaldırılmasını amaçlayan, uluslararası tanınmış etkili bir metottur.