Özürlü işçi çalıştırma yönetmeliği

Engelli işçi günde kaç saat çalışır?

4857 Sayılı İş Kanununda engelli işçilere ilişkin ayrık bir çalışma saati belirlenmemiştir. Buna göre engelli işçiler de diğer işçiler gibi çalışma saati haftada 45 saat olacak şekilde günde 11 saati geçmemek üzere çalıştırılabilirler.

Engelli bir kişi işten çıkarılabilir mi?

Engelli bireylerin istihdam hakkı; en tabi insan hakkıdır ve bu hakkın kullanılmasına engel olan her kişi, kurum ya da kuruluş insan hakları ihlaline ortak olmaktadır. Engelli bireyi sırf engelli olduğu için ya da gerekli düzenlemelerin maliyetinden kaçarak onu işten çıkarmak ayrımcılıktır ve bu suçtur.

Engelli işçi çalıştırma zorunluluğu en az kaç işçi çalıştıran işyerlerinde aranmaktadır?

İşverenler; 50 veya daha fazla işçi çalıştırdıkları zaman engelli istihdam etmek zorundadır. Eğer bu işyeri kamu işyeri ise engellinin yanında eski hükümlü veya terörle mücadelede malul sayılmayacak şekilde yaralananı da çalıştırmak zorundadır.

Yüzde kaç engelli çalışabilir?

4857 sayılı İş Kanunu 30. Maddesi uyarınca, işverenler, elli veya daha fazla işçi çalıştırdıkları özel sektör işyerlerinde yüzde üç engelli, kamu işyerlerinde ise yüzde dört engelli işçiyi meslek, beden ve ruhi durumlarına uygun işlerde çalıştırmakla yükümlüdürler.

Engelliler personel hafta sonu çalışır mı?

Engelli memurlara da isteği dışında gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilemez. Bu hükme göre Devlet Memurları sadece gece saatlerindeki nöbetlerden istedikleri halde muaf olurlar. Hafta sonları gündüz saatlerinde, resmi tatillerin gündüz saatlerinde nöbet muafiyeti yoktur.

Engelli işçi gece çalışabilir mi?

İş kanunu'nda engelli personelin gece döneminde çalışmasını yasaklayan bir hüküm bulunmamaktadır.

Engelli personel işten çıkarsa tazminat alır mı?

Ülkemizdeki mevzuat engellilere kıdem tazminatı konusunda farklı bir uygulama öngörmemektedir. Dolayısıyla engelli raporunuzun olması yalnızca bu rapora dayanarak kıdem tazminatına hak kazandırmamaktadır. … Böyle bir durumda kıdem tazminatı alma hakkınız vardır.