Kırmızı altın çilek

Altın çilek zehirler mi?

Metabolizmayı hızlı çalıştırdığı ve zayıflatmaya yardımcı olduğu iddia edilen 'altın çilek' bu özelliği nedeniyle de tercih ediliyor. Türkiye'de doğal olarak yetişen ve 'güvey feneri', 'kamber otu', 'gelin feneri' gibi isimlerle bilinen bu çileğin yabani türü, yiyenlerde zehirleyerek ölüme yol açıyor.

Yabani altın çilek nasıl anlaşılır?

Nasıl ayırt edilecek? Gerçeğine çok benzeyen bu bitki yabani olarak yetişir, meyveleri kırmızıdır. Gerçek altın çileğin meyvesi ise sarı renk, dıştaki kaleksleri de açık sarıdır.

Altın çilek mevsimi ne zaman?

Geçtiğimiz seneler içinde Türkiye'de de yetiştirme imkanı elde edilen altın çilek; Mersin'de yetiştirilmektedir. Ağustos ayından itibaren hasat için beklenir. Ekim ayı geldiğinde olgunlaşan altın çilekler toplanır.

Altın çilek nasıl bir bitki?

Physalis, ortası kahverengi olan sarı çiçeklere sahip bir bitkidir. Aynı ismi taşıyan meyvesi ise olgunlaştıktan sonra sarımtırak rengini almaktadır. Bu meyve birçok toprak tipinde yetişmekle birlikte en önemli özelliği çorak topraklarda da verim verebilmesidir.

Altın çilek fiyatı ne kadar?

100 gramlık özel paketlerde 15 TL'ye satışa sunulan altın çileğin kilogram fiyatı ise 150 TL'yi buluyor. 100 gramlık bir pakette 13-14 adet altın çilek bulunuyor. Şubat ayı sonunda hasadına başlanan altın çileğin hasat süreci haziran ayı sonuna kadar devam ediyor.

Altın çilek faydaları ve nasıl kullanılır?

Altın çilek kilo kaybı sağladığı için özellikle zayıflamak isteyenler tüketebilir. Altın çilek yüksek miktarda antioksidan içerir. Altın çilek insülin direncini düzenlediği için diyabet hastaları rahatlıkla tüketebilir. Altın çilek yüksek miktarda C vitamini içerir aynı zamanda B1, B2 ve B3 vitaminlerini bulundurur.

Altın çilek Türkiye’de nerede yetişir?

Anavatanı Güney Amerika olan ve ticari ismi İngilizce “golden berry” sözcüğünden çevrilen Altın çilek, Türkiye'de Akdeniz ve Ege Bölgelerinin sahil kesimlerinde seralarda üretilmektedir.